Digitaliseren begint niet met technologie

wo 20 oktober 2021

In het MKB staan momenteel veel seinen op groen en wellicht is het nu tijd om jouw bedrijf op de toekomst voor te bereiden. Zeker omdat deze waarschijnlijk al nadrukkelijk op jouw voordeur klopt. Digitalisering en duurzaamheid zijn ontwikkelingen die ieder bedrijf zou moeten volgen. Waarom? Omdat de markt en je klanten daar om nu al om vragen of dat zeker snel gaan doen. Maar hoe pak je zo’n transformatie aan? Digitalisering gaat over alle lagen van je bedrijf en raakt alle disciplines van je organisatie. 

Voor dergelijke ingrijpende verbeteringen die je zou moeten doorvoeren heb je een plan nodig. Hoe weet je anders waar en hoe je je moet beginnen en wat de noodzakelijke stappen zijn? Alles tegelijk doen is te complex. Het helpt dan als je een duidelijk idee hebt over hoe je jouw bedrijf eruit zou zien als je digitalisering hebt ingevoerd en beter nog, hoe het functioneert in zijn omgeving. Dat heet visie, iets dat veel bedrijven helaas nog missen. Begin niet met het doorvoeren van technologische ontwikkelingen zonder een plan met duidelijke doelstellingen. Denk eerst na over jouw ideale organisatie in een wereld die snel verandert en vul dan de noodzakelijke mensen en middelen in die je daarvoor nodig hebt. Pas dan gaat digitalisering optimaal bijdragen aan jouw ideale bedrijf.

Verandering begint met visie 

Een visie is een toekomstideaal of een droombeeld van jouw bedrijf of organisatie en de omgeving waarin ze opereert, bijvoorbeeld als het klaar is met fase 1 van het digitaliseringsproces. Een visie is een ideaalbeeld en daarin mag alles, je hebt genoeg budget, middelen en mensen en alles loopt precies zoals jij wilt: medewerkers werken perfect samen, de organisatie loopt op rolletjes, innovaties rollen van de band en klanten zijn super tevreden met jou en jouw bedrijf. Kortom, de wereld wordt een stuk beter met wat jouw bedrijf te bieden heeft (waarom?).   

Een hoogleraar die mij een training gaf zei daarover: “Ga eens in de tuin, in de zon liggen. Glaasje erbij, ogen dicht en dromen maar. Als je ontwaakt uit je roes, de ontvangen beelden meteen opschrijven. Dat is het begin van visieontwikkeling.” Eén voorwaarde, zorg dat je je vooraf wel hebt verdiept in trends en ontwikkelingen in jouw speelveld. Dan neem je die mee in je ideaalplaatje, wordt het beter van. Bedenk, een inspirerende leider heeft een visie, een manager meestal alleen een spreadsheet om op de winkel te passen. 

Voordelen van een visie 

Een visie laat je uit de problemen van vandaag wegkijken naar een betere toekomst. Als je zo in de tuin ligt na te denken over jouw ideale situatie geeft dat een fijn, positief gevoel en de energie om opnieuw actie te ondernemen. Het geeft je ook een verhaal dat prettiger is om te delen dan wanneer je zou beginnen over digitale technologie waarvan de meeste medewerkers waarschijnlijk het nut nog niet van inzien. Met een visie of ideaalbeeld kun je anderen motiveren en tot de juiste actie aanzetten en dat vergroot de kans dat jouw verbeteringen slagen. 

Wat doe je met je visie? 

Delen! Met je medewerkers, klanten, partners, leveranciers,… Praat met hen over de toekomst van jouw bedrijf, de markt, de wereld en wat jij samen met hen daarin kunt betekenen als je digitalisering doorgevoerd zou hebben. Niet alleen kun je je visie daarmee aanscherpen, je leert ook wat anderen van jouw verwachten en kunt daar je plan op baseren en actie ondernemen. Je creëert daarmee ook een emotionele band, een verbintenis met je medewerkers en andere relaties waarin je laat zien dat je interesse hebt in wat zij vinden en dat je samen met hen op weg wilt gaan naar een betere toekomst. Je eerste ideeën krijgen veel concreter vorm en je zal minder weerstand ervaren waardoor je digitalisering nu makkelijker kunt doorvoeren in jouw organisatie. 

Carlo van Pelt

Carlo van Pelt – TechAlive!

Selected Expert Digitalisering DutchCenter4Growth

Meer over visie als onderdeel van je bedrijfsstrategie én als basis voor digitalisering op het seminar van Dutch Center 4 Growth: ‘Met digitalisering beter en duurzamer groeien’, 5 november in Woerden. Schrijf je hier gratis  in: https://dutchcenter4growth.com/events/met-digitalisering-beter-en-duurzamer-groeien/  

Met digitalisering beter en duurzamer groeien
Interactief met veel voorbeelden en praktijkcases, mogelijkheid om 2 specifieke breakout sessies te volgen.