Marker

Albori

Albori is opgericht als een klassieke houdster B.V. van waaruit ook directieactiviteiten worden verricht. Albori is het Italiaanse woord voor dageraad. De dageraad past bij mij, Peter van den Berg, omdat ik iedere morgen altijd direct wakker en opgewekt ben. Het logo met de haan en het onderschrift “wakker ondernemen” is ook niet toevallig: ik ben écht wel een haantje de voorste.

Wie ben ik?

 • Mijn drijfveer is succes
 • Mijn kapitaal is mijn verbeeldingsvermogen
 • Kennis is macht
 • Doodgaan is het laatste wat ik doe

Wat kan Albori voor u betekenen?

Op ondernemingsniveau:

 • Sparring op bestuurlijk niveau (directieadviseur, commissaris)
 • Beoordelen van bedrijfsplannen inclusief de bijbehorende planningen en begrotingen (en als het nodig is helpen we een handje mee met het opstellen)
 • Financieel management zo plat slaan als een briefje van €5,00
 • Voorzitter van vergaderingen

Op evenementniveau:

 • Dagvoorzitter
 • Spreker over diverse onderwerpen (succes, leiderschap, crisis)
 • Workshops

De ondernemer en de muzikant

Ondernemer ben ik eigenlijk altijd geweest. Ook tijdens mijn eerste “echte” baan bij (een rechtsvoorganger van) Deloitte in de (inter)nationale controlepraktijk, waar “ondernemen” toch vooral aan de klant moest worden overgelaten.

Naast ondernemer ben ik muzikant. Ik speel vanaf mijn 9de jaar. Behalve het bespelen van de trombone, heb ik mij later ook bezig gehouden met het dirigeren van orkesten.

De twee werelden verschillen als dag en nacht van elkaar. Vraag me niet waarom. Eens zal ik mijn verwondering in boekvorm delen.

Er zijn natuurlijk ook overlappingen. In beide gevallen ben je bezig om de klant te plezieren. Vanuit de muziek leer je dat de klant niet altijd het beste gevoel overhoudt van de optredens waarbij het orkest bijzonder goed gepresteerd heeft. De inhoud blijft het belangrijkst. Daarnaast kun je een klant aangenaam verrassen door het kwaliteitsniveau van de inhoud boven verwachting hoog te maken. Noem het de kunst om de klant in de ziel te raken.

Dit geldt in een onderneming precies zo: je kunt iets verschrikkelijk goeds maken waar niemand op zit te wachten. Je kunt daarentegen een klant extra blij maken met dat kleine beetje extra, dat het verschil maakt tussen een tevreden klant en een gelukkige klant. En heel vaak zit dat beetje extra in een persoonlijk tintje waaruit blijkt dat je goed naar de klant geluisterd hebt en hele goede nazorg. Niet eens zozeer in het product zelf.

De strateeg

Er is bij mij altijd een fascinatie geweest voor veldslagen. Een leger is wellicht een van de oudste complexe organisatievormen. Vakken als logistiek en strategie vinden hun oorsprong in de krijgskunst. Leiderschap, motivatie (moraal), tactiek, communicatie, business intelligence, je vindt het allemaal terug in de krijgskunst, al millennia.

Sun Tzu en Napoleon zouden naar mijn mening behandeld moeten worden op iedere business school. Sun Tzu vanwege zijn nog immer gewaardeerde wijsheid in “The art of War” en Napoleon vanwege alle onvoorstelbare dingen die hij heeft weten te bewerkstelligen en die zaken die hij op onbegrijpelijke wijze heeft verknoeid.

Het veroveren van een verdedigbaar marktaandeel vertoont zoveel gelijkenis met een militaire operatie. Er is dus veel te leren van wat al duizenden jaren in ontwikkeling is. Je kunt het beste leger ter wereld hebben, maar gewoon “te laat” komen, waardoor je letterlijk de slag hebt gemist.

Ik vertrouw erop dat de combinatie van al het bovenstaande en mijn grenzeloze nieuwsgierigheid mij brengen wat ik najaag: succes!

 

 

 

Start e-mailcontact